Η «ΣΠΙΘΑ» άναψε για τη Νέα Ελλάδα
Ο Μίκης Θεοδωράκης, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη, άναψε χθες (1 Δεκεμβρίου 2010) τη «ΣΠΙΘΑ» του ΚΑΘΑΡΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΛΑΣΤΟΥΡΓΟΥ ΠΥΡΟΣ για ΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ.
Τυχεροί όσοι είχαν την τύχη να τον παρακολουθήσουν σε ένα μνημειώδη λόγο, εμπνευσμένο, οραματικό, σαφή και επιστημονικά τεκμηριωμένο, που κάλυψε το φάσμα των εθνικών, κοινωνικών, οικονομικών, πολιτισμικών και πολιτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα και ο λαός μας. Αναπτερώνοντας το τσακισμένο ηθικό των Ελλήνων που τα ξένα κέντρα βάλθηκαν να τον λοιδορούν επαίσχυντα», εξήγγειλε με το κίνημα των ιδεών του την απαρχή του νέου πολιτικού πολιτισμού μας. «Βάζω εγώ σήμερα μια σπίθα», είπε, «και περιμένω να ακολουθήσουν κι άλλες. Μέχρι η σπίθα να φουντώσει και να γίνει η καθαρτήρια φωτιά που θα μας σώσει».
Υποστήριξε ότι με την υπογραφή του Μνημονίου, η κυβέρνηση έχει εκχωρήσει τα κυριαρχικά μας εθνικά δικαιώματα στους δανειστές μας, λέγοντας ότι λησμονήθηκαν οι αγώνες του ελληνικού λαού για ανεξαρτησία. Επικαλέστηκε στο σημείο αυτό την επιστημονική άποψη του καθηγητή Γεώργιου Κασιμάτη, ο οποίος αναφερόμενος στο Μνημόνιο είπε ότι «πρόκειται για συμφωνίες ντροπής, που παραβιάζουν όλες τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και το ελληνικό Σύνταγμα». Υποστήριξε ακόμη ότι δίνουν το δικαίωμα στους δανειστές, εφόσον η Ελλάδα δεν τηρήσει τα όσα έχει συμφωνήσει να κατάσχουν ακόμη και την Ακρόπολη, ελληνικά νησιά, την πολεμικής αεροπορία και ότι αυτοί κρίνουν αναγκαίο. «Η Ελλάδα δεν είναι πια ανεξάρτητη», τόνισε και χαρακτήρισε «πραξικοπηματική» την παρουσία της Τρόικας στη χώρα μας.
Στη συνέχεια του λόγου του ο Μίκης Θεοδωράκης κατηγόρησε την κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο λέγοντας ότι «αντί η κυβέρνηση με το που ανέλαβε την εξουσία να δανειστεί για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας, οι κύριοι Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου και Προβόπουλος δήλωναν παντού ότι είμαστε φτωχοί με αποτέλεσμα να εκτιναχθούν τα spread. Πέρασαν μήνες χωρίς να κάνουν τίποτα, οδηγώντας μας στο δίλλημα πτώχευση ή ΔΝΤ», ενώ επισήμανε ότι «το δίλλημα το προκαλέσαμε εμείς οι ίδιοι και με αυτό το πρόσχημα η χώρα βρίσκεται κάτω από την αυστηρή επιτήρηση του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Η κριτική του άγγιξε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο κατηγόρησε για «παθητική στάση», απέναντι στα όσα διαδραματίζονται στη χώρα.
“Αυτή η διαδικασία», είπε, «μας οδηγεί στον τέλειο εθνικό εξευτελισμό και συγχρόνως στη διακωμώδηση του κοινοβουλευτικού μας πολιτεύματος. Επομένως ΑΝΥΠΑΚΟΗ», τόνισε με έμφαση, «που θα πρέπει να είναι το κεντρικό μας σύνθημα γι’ αυτή την περίοδο και την αφετηρία των ενεργειών μας|. «Δεν αποσκοπώ», διευκρίνισε «στον σχηματισμό ενός κόμματος ούτε ενός οργανωμένου κοινωνικού λαϊκού κινήματος με οργανώσεις, μέλη και ηγεσία. Το μοναδικό μου κίνητρο είναι να βοηθήσω να δημιουργηθεί ένα κίνημα και μια ζύμωση ιδεών ανεξάρτητα και μακριά από το υπάρχον πολιτικό κομματικό κατεστημένο με επίκεντρο τον ανεξάρτητο πολίτη που αισθάνεται την ανάγκη να αντιδράσει στο σημερινό αδιέξοδο»
Τόνισε την ανάγκη να διαμορφωθεί μιας νέα πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική για τη χώρα. Κάλεσε την κυβέρνηση να πάψει να αγοράζει οπλικά συστήματα από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Γερμανία και να στραφεί σε άλλες χώρες όπως τη Ρωσία και την Κίνα, όχι μόνο για την προμήθεια οπλικών συστημάτων αλλά και για τη σύναψη νέων δανείων με ευνοϊκότερους όρους, αλλά και αναπτυξιακών συνεργασιών. Για το σκοπό αυτό πρότεινε να συσταθούν ομάδες εμπειρογνωμόνων που θα συζητήσουν με τις κυβερνήσεις ξένων χωρών για την εξεύρεση λύσεων προς όφελος της Ελλάδας και του ελληνικού λαού.
Τόνισε πως αποτελεί εθνική επιταγή η επαναδιαπραγμάτευση όλων των υπονομευτικών της εθνικής μας κυριαρχίας όρων που συνοδεύουν το Μνημόνιο, αλλά και μια συνολική επαναδιαπραγμάτευση εκείνων των όρων των συμφωνιών μας με το ΝΑΤΟ, οι οποίες θέτουν υπό αμφισβήτηση τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία στο Αιγαίο. Πρότεινε την υπογραφή συμφωνίας με την Τουρκία για αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών και έτεινε χείρα φιλίας προς όλους τους γείτονές μας για ειρήνη και συνεργασία επ’ ωφελεία όλων των λαών στην περιοχή.
Ο Μίκης Θεοδωράκης σήμανε με την ομιλία του το τέλος της περιόδου ενδοτικότητας στα εθνικά μας θέματα που χαρακτήρισαν την πολιτική των τελευταίων 20 χρόνων (σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, την Αλβανία, την ΠΓΔΜ, το Κυπριακό). Τόνισε πώς «ούτε τετραγωνικό μέτρο» εθνικού χώρου δεν είναι διαπραγματεύσιμο, καμιά χρήση του όρου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ δεν είναι αποδεκτή, καμιά μορφή σχεδίου Ανάν δεν είναι αποδεκτή, και πως η μόνη απάντηση που έχει να λάβει η Νέα Τάξη που δρα στην περιοχή μας (με τα γειτονικά κράτη να διεκδικούν όλα μονομερώς εις βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και της εθνικής μας ακεραιότητας) είναι ότι «Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ». Αλλά αυτό, όπως παρατήρησε, μπορεί να το εγγυηθεί «μόνο ένας ανεξάρτητος και υπεύθυνος λαός».
Από μας τους ίδιους, τόνισε, θα γυρέψουμε την έξοδο από το σημερινό αδιέξοδο και την κατάσταση ντροπής που μας οδήγησαν. Οι αντιδράσεις των Ελλήνων απέναντι στα μέτρα που προωθεί και εφαρμόζει η κυβέρνηση με τις εντολές της τρόικας πρέπει να λάβουν το χαρακτήρα αντιστασιακού- απελευθερωτικού αγώνα. Τόνισε έτσι την ανάγκη για κοινωνική συνοχή, αλληλεγγύη, συσπείρωση και ενεργοποίηση όλων των ομάδων και μεμονωμένων πολιτών με σκοπό την λεπτομερή επεξεργασία και συμπλήρωση του πατριωτικού κοινωνικού πολιτικού χάρτη που εξήγγειλε. Είπε ότι στο προσεχές διάστημα οι πολίτες θα πρέπει να οργανώσουν ανεξάρτητες επιτροπές πρωτοβουλίας με σκοπό την ενημέρωση και την ανάπτυξη δράσεων, ώσπου σε ένα επόμενο βήμα οι επιτροπές αυτές θα έρθουν σε επαφή για την εφαρμογή συντονισμένων δράσεων
Οι θέσεις του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών και η ομιλία του κ. Θεοδωράκη, περιλαμβάνονται στο βιβλίο του με τίτλο "Σπίθα" και σε σχετικό DVD. Αμφότερα είναι διαθέσιμα από τα βιβλιοπωλεία.
Κώστας Τσιαντής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου