Ηέλτιος Net

Αγαπητοί φίλοι,
Με την εξαγγελία για τη δημιουργία ενός Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών δεν αποσκοπώ στον σχηματισμό ενός κόμματος ούτε ενός οργανωμένου λαϊκού κινήματος με οργανώσεις, μέλη και ηγεσία.
Το μοναδικό μου κίνητρο είναι να βοηθήσω να δημιουργηθεί ένα κίνημα και μια ζύμωση ιδεών, ανεξάρτητα και μακριά από το υπάρχον πολιτικό-κομματικό κατεστημένο, με επίκεντρο τον ανεξάρτητο πολίτη, που αισθάνεται την ανάγκη να αντιδράσει στο σημερινό αδιέξοδο και να συμβάλει με τις όποιες δυνάμεις του στην έξοδο της πατρίδας μας από τη βαθειά κρίση στην οποία μάς οδήγησε η διεθνής κρίση του καπιταλισμού και οι εξαρτημένοι από διεθνή κέντρα εξέχοντες πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι μαζί με το σύνολο του πολιτικού κόσμου, που συμμετείχε ενεργητικά ή παθητικά στον κατήφορο της δημόσιας ζωής από το 1974 έως σήμερα.
Μίκης Θεοδωράκης (1-12-2010)

Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2016

Μερικά σημεία από την ομιλία Βρουφάκη στο Παρίσι (10-9-2016)-Μέρος 11.Πέρυσι, ήρθα στο La Fete με ένα μήνυμα από την Ελλάδα. Η Άνοιξη της Αθήνας μόλις είχε συνθλιβεί από την Τρόικα, επειδή το κατεστημένο της Ευρώπης σχεδίαζε να φέρει την Τρόικα στο Παρίσι. Από τότε, η Τρόικα έχει έρθει στο Παρίσι. Εργασιακοί Νόμοι πέρασαν με προεδρικά διατάγματα. Οι ελευθερίες των πολιτών έχουν μειωθεί. Και ο υπέροχος λαός του Παρισιού απάντησε με Nuit Debout.
Ναι, είναι αλήθεια, η Ελλάδα υπήρξε (χρησιμοποιήθηκε αυτά τα χρόνια ως) το εργαστήριο της μισανθρωπίας. Και η Γαλλία πρέπει να είναι το πεδίο μάχης όπου η μισανθρωπία θα ηττηθεί.
2. Γιατί είμαστε εδώ? Είμαστε εδώ γιατί είμαστε ανθρωπιστές σε μια εποχή μισανθρωπίας. Είμαστε εδώ γιατί οι Γάλλοι ασφυκτιούν. Οι Έλληνες ασφυκτιούν. Οι Αυστριακοί, οι Γερμανοί, οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι ασφυκτιούν. Όλη η Ευρώπη ασφυκτιά. Είμαστε εδώ γιατί οι λαοί μας ασφυκτιούν σε μια Ευρώπη που αποσυντίθεται. 
Είμαστε εδώ για να σταματήσει η ασφυξία των λαών μας, για να σταματήσει η αποσύνθεση της Ευρώπης. Μια αποσύνθεση που την τροφοδοτεί το θηρίο της εποχής μας: η Μεγάλη Υφεση, η οποία, όπως στη δεκαετία του 1930, εκτρέφει την ξενοφοβία, το ρατσισμό και τον εθνικισμό. Είμαστε εδώ για να ελαχιστοποιήσουμε το ανθρώπινο κόστος από τον ηλίθιο χειρισμό της αναπόφευκτης αυτής κρίσης στην Ευρώπη. Είναι μόνο αυτό που μας φέρνει εδώ: Μια παρόρμηση, Ενα Χρέος: Να ελαχιστοποιήσουμε την ανθρώπινη δυστυχία. Το καθήκον μας είναι απλό: Το καθήκον μας είναι να κάνουμε ό, τι χρειάζεται προκειμένου να φύγουν από τα πρόσωπα των ανθρώπων οι αιτίες που τους κάνουν σκυθρωπούς.
3. Ας μην έχουμε (όμως) ψευδαισθήσεις. Είμαστε αντιμέτωποι με αποφασισμένους, καλά οργανωμένους αντιπάλους που δεν βάζουν το καλό της ανθρωπότητας πρώτα. Που θέλουν μόνο ένα πράγμα: μπίσνες ως συνήθως (business as usual) κι έναν κόσμο που τους επιτρέπει να κερδίζουν ατέλειωτα χρηματικά ποσά χρησιμοποιώντας την υπόλοιπη ανθρωπότητα ως εργαλείο προκειμένου να το πετύχουν. Δεν πείθονται από λογική επιχειρηματολογία. Δεν είναι ευαίσθητοι στο ηθικό παράδειγμα. Απεχθάνονται τη δημοκρατία. Ξέρουν ότι μπορούν να εκφοβίσουν μια μεγάλη πλειοψηφία της ανθρωπότητας. Αλλά στην αλαζονεία τους, σαν ένας ανόητος ιός, οι μπίσνες τους αυτές καταστρέφουν τον οργανισμό απ΄τον οποίο εξαρτώνται.
Οι ως συνήθως μπίζνες τους (business-as-usual) είναι υπεύθυνες για την διάλυση της Ευρώπης. Οι ως συνήθως μπίζνες τους είναι υπεύθυνες για τον αργό οικολογικό θάνατο του πλανήτη μας. Οι ως συνήθως μπίζνες τους είναι υπεύθυνες για το φόβο και το μίσος που γίνεται ξανά, όπως στη δεκαετία του 1930, η κυρίαρχη πολιτική δύναμη σ’ αυτόν τον πλανήτη.
4. Έτσι, αυτός είναι ο λόγος που είμαστε εδώ. Το Δημοκρατικό Ευρωπαικό Κίνημα (DiEM25), το κίνημα που ξεκίνησε με τη σύνθλιψη της Ανοιξης της Αθήνας, πριν εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη, είναι εδώ. Και είμαστε εδώ αποφασισμένοι να καταβάλουμε οποιοδήποτε τίμημα, να σηκώσουμε οποιοδήποτε φορτίο, και ν’ αντιταχθούμε σε κάθε εχθρό των ελπίδων της ανθρωπότητας (We are here determined to pay any price, bear any burden, oppose any enemy of humanity’s hopes). Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τα γαλλικά ιδεώδη της ελευθερίας, της αδελφοσύνης και της ισότητας και να προσθέσουμε σ’ αυτά ελπίδα, ορθολογισμό, ποικιλομορφία, ανοχή και, βέβαια, δημοκρατία.
PARIS, 10th September 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: